fbpx

Trebuie sa schimbi cureaua de distributie Iata ce trebuie sa stii despre kit-ul de distribu?ie

Cureaua de distributie este o piesa importanta, care poate aduce numeroase prejudicii daca nu este schimbata la timp. Ruperea acesteia provoaca distrugeri importante motorului, fapt pentru care trebuie înlocuita înainte ca incidentele neplacute sa apara, de aceea este musai sa se tina seama de recomandarile producatorului pentru schimbarea curelei.

Aceasta piesa trebuie verificata cu atentie mai mare odata cu trecerea timpului si înmulairea numarului de kilometri, iar când uzura îsi lasa amprenta trebuie schimbata Aceasta masura creste durata de viata a masinii si împiedica deteriorarea altor piese importante ale motorului.

Mecanicii si producatorii atrag atentia asupra faptului ca ruperea curelei de distributie aduce o serie de costuri importante, întrucât remedierea problemelor aparute implica operatiuni complexe si de durata. Pentru a evita astfel de evenimente este esential sa se înlocuiasca din vreme aceaste piese. În rândurile urm?toare vom mentiona câteva aspecte de care trebuie sa se tina seama când se ia în considerare achizitionarea unui kit de distributie.

Când se recomanda înlocuirea efectiva a curelei de distributie

Conform producatorilor, reviziile de inspectie ale autovehiculelor trebuie realizate anual, în cadrul acestora se efectueaza ai o analiza completa a curelei de distributie. Semnele de uzura se manifesta mai rapid daca autovehiculul estee rulat un numar mare de kilometri, înlocuirea componentei se impune când kilometrajul de bord indica aproximativ 100.000 de kilometri.

Sunt însa masini care impun înlocuirea curelei de distributie mai devreme, când ating 40.000 de kilometri, însa sunt si autoturisme care nu manifesta semne de uzura nici la 120.000 kilometri. Deci înainte de a schimba distributia este important sa se realizeze o inspectie temeinica si sa se ceara sfatul mecanicului.

Care sunt costurile pentru înlocuirea curelei de distribu?ie

Cureaua de distributie este o parte componenta a unui kit format din curea, rola de ghidare, rola întinzatoare si pompa de apa. Piesele separat nu sunt foarte costisitoare, însa preturile de achizi?ie difera în functie de marca masinii si de magazinul din care sunt achizitionate. De obicei în service-ul auto aceste piese au adaosuri mai mari, deci pretul de achizitie este mai mare. Un kit de distributie de la AutoAtu este la fel de eficient ca si cel comercializat în service, însa poate fi cumparat mult mai ieftin, de aceea operatiunea de înlocuire a curelei de distributie trebuie si fie una programata, nu una de urgenta!

La costul kitului de distributie se adauga si pretul pentru manopera, iar acestea difera de la un service la altul si de la o marca la alta. În general, sunt taxate numarul de ore petrecute pentru înlocuirea pieselor. Înlocuirea curelei de distributie este o operatiune ce se realizeaza în mai mute etape si presupune demontarea unor componente, precum bateria, filtrul de aer, rezervorul de antigel, roata, tamponul si suportul motor. Operatiunea de înlocuire a curelei este una extrem de complexa, fapt pentru care perioada de lucru poate dura mai multe ore.

Riscurile la care se supun cei ce nu schimba cureaua de distributie

Cei ce aleg sa ignore semnele de uzura ale masinii, trebuie sa se astepte la reparatii capitale ale motorului sau chiar înlocuirea completa a acestuia. Daca cureaua de distributie se rupe în timpul rularii, autovehiculul nu mai poate fi transportat decât pe rampa. Primele care au de suferit din pricina acestei defectiuni sunt supapele, pompa de apa si pompa de benzina.

În astfel de situatii toate componentele motorului sunt afectate si în cele mai multe cazuri reparatiile nu readuc motorul la starea de dinainte, multe autovehicule produc zgomote în timpul functionarii, altele sunt dereglate si nu mai ruleaza ca înainte de incident. În cazul masinilor mai vechi costurile reparatiilor pentru astfel de evenimente, pot depassi valoarea totala a autoturismelor.

În concluzie cureaua de distributie este una din piesele care asigura buna functionare a masinii, totodata este o componenta care întareste siguranta personala, de aceea este bine sa se respecte recomandarile producatorilor si ale mecanicilor cu privire la starea de functionare.