loader image

Service-ul GTE REP CAR va raspunde la intrebarea: este necesara inlocuirea uleiului in cutia de viteze automate si daca da, cat de des si cum ?

Cutia de viteze automata este o componenta foarte importanta a transmisiei unui autoturism fiind, alaturi de motor, un element foarte solicitat.

Uleiul din cutia de viteze automata indeplineste trei roluri: de lichid hidraulic – care asigura transmiterea miscarii, de lubrifiant – care asigura ungerea pieselor in miscare si de racire a elementelor componente ale cutiei.

Atunci cand uleiul isi pierde din proprietati lubriferea nu va mai fi asigurata.

La fel ca si la motor, deteriorarea uleiului din cutia de viteze automata se datoreaza atat trecerii timpului cat si a folosirii indelungate a autoturismului. 

Deteriorarea uleiului poate fi observata atat prin modificarea culorii acestuia (nuanta maro sau chiar neagra, cu aspect noroios si cu miros de ulei ars) cat si prin aparitia unor impuritati in ulei (particule metalice de pe pinioane, pilitura de fier etc).

Simptomele “imbatranirii” uleiului din cutia de viteze automata pot fi: schimbarea greoaie atreptelor de viteze (mai ales cand este frig), zgomote la schimbarea vitezelor, schimbarea vitezelor cu intarziere, socuri in timpul mersului, trepidatii etc.

Cutia de viteze automata are piese in miscare si functioneaza la temeperaturi inalte, ceea ceinseamna ca ea trebuie protejata de supraincalzire, motiv pentru care proprietarii vehiculelor trebuie sa verifice periodic sistemul de racire al uleiului, daca exista suficient ulei in cutie si daca acest ulei este corespunzator din punct de vedere calitativ.

Specialistii afirma ca la fiecare 70 C peste temperatura de 800 C, gradul de oxidare al uleiului se dubleaza.

Schimbul uleiului in cutia de viteze automata se face conform intervalelor specificate de producatorii autovehiculelor, iar acolo unde nu exista aceste specificatii se recomanda schimbul uleiului la 50.000 – 60.000 km parcursi (adica o data la 2 -3 ani).

Foarte multi recurg doar la schimbarea uleiului din baie prin metoda traditionala, insa, in acest fel, nu se inlocuiesc decat 30-40% din ulei, ceea ce nu “prelungeste” viata cutiei automate.

Din aceasta cauza, producatorii de autovehicule au realizat necesitatea aparitiei si dezvoltarii unor echipamente speciale pentru schimbarea controlata a uleiului din cutiile de viteze automate.

Aceste echipamente au aparut si efectueaza spalarea tuturor componentelor cutiei, schimbarea dinamica a intregii cantitati de ulei din cutie, la o temperatura controlata, ofera instructiuni complete pentru fiecare tip de cutie, masoara toti parametrii in timpul inlocurii uleiului pentru a evita deteriorarea circuitelor automate de transmisie etc.

Schimbul uleiului in cutia de viteze automata, facut la timp si cu tehnologiile recomandate de catre specialisti, contribuie la: raspuns rapid la accelerarea autoturismului, schimbarea mai usoara si placuta a vitezelor, condus mai relaxant, evitarea costurilor provocate de uzura cutiei de viteze etc.

Inspectia periodica a cutiei de viteze automata va poate feri de aparitia eventualelor probleme.

Fiecare proprietar de autovehicul trebuie sa stie faptul ca este recomandat ca operatiunile de spalare a cutiei si de inlocuire adecvate a uleiului sa fie realizata doar in unitati service care au echipamente special dezvoltate in acest scop si care pot oferi piese si uleiuri originale.

In service-ul GTE REP CAR procedeul de spalare al cutiei de viteze si de inlocuire a uleiului se realizeaza cu un echipament special dezvoltat pentru aceasta activitate, de ultima generatie, toate operatiile fiind realizate in mod automat.

Pentru lucrarile executate la cutiile de viteze automate GTE REP CAR ofera garantie de executie a lucrarilor, conform legii garantiilor din Romania nr.449/2003 si conform reglementarilor RAR, astfel:

  • intretinere si reparatii cutii viteze automate, cu piese furnizate de compania noastra – 12 luni
  • intretinere si reparatii cutii viteze automate, cu piese noi procurate de client – 90 zile

Pentru cei care achizitioneaza autovehicule second-hand, cu cutie de viteze automata, le recomandam spalarea acesteia si inlocuirea uleiului si a filtrului. Programarile se pot face la telefon.

DRAGI CONDUCATORI AUTO AVETI GRIJA DE AUTOVEHICULUL DUMNEAVOASTRA SI CONDUCETI PRUDENT!